اخیرا و متعاقب سخنان رئیس جمهور پیرامون «انتقال مرکزیت اقتصادی و سیاسی کشور به جنوب و نزدیکی دریا» یادداشت بلندی از یدالله کریمی پور که دارای سوابق دانشگاهی (رساله دکترا «نواحی بحرانی سیستان و بلوچستان» و مولف کتاب «ژئوپولتیک کرانه های دریایی و ICZM»)، در یکی از پایگاه های خبری منتشر شد که در آن به موضوع «توجه اساسی و هدفمند به سواحل جنوبی در جهت گسترش روابط اقتصادی ایران با جهان و به ویژه اهمیت سواحل مکران بلوچستان»، اشاراتی شده است.
سواحل مکران بلوچستان
«مکران» به عنوان یک واحد جغرافیائی در طول تاریخ، تغییراتی یافته و ضمن حفظ هسته مرکزی آن «بلوچستان»، اضافات و کاستیهایی در قلمرو جغرافیایی اش انجام شده است. از آن جمله در اواسط دوره رضا شاه واحد اداری، اقتصادی و فرهنگی در ایران با عنوان «مکران» ایجاد شد که شامل استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان و بخشهایی از استان هرمزگان فعلی می شد، به طوری که تمامی منطقه جنوب شرقی ایران عنوان «مکران» یافت. اندکی قبلتر از آن و پس از جنگ جهانی اول و برقراری آرامش در ایران، تا چند سال بعد، یکی از مهمترین مباحث مطرح در فضای سیاسی و اداری ایران، عمران منطقه جنوب شرقی ایران بود.
در آن ایام، یکصد سال قبل، طرحها و ایده های مختلفی مطرح شدند که از جمله مهمترین آنها، لزوم انتقال مرکزیت اقتصادی ایران از شمال به جنوب و به ویژه سواحل جنوب و به تبع آن گسترش و تاکید بر مراودات دریایی با جهان و در این چارچوب اتصال راههای حمل و نقلی و مواصلاتی ایران به بنادر جنوبی و به خصوص بندر چابهار بود. اما تمامی آن مباحث به نتیجه قابل توجهی نرسید.
بار دیگر و در دهه های 1340 و 1350 بدون توجه به علل ناکامی ایران در به اجرا در آمدن طرحهای مشابه در دهه 1300- 1310، بار دیگر عمران و توسعه منطقه جنوب شرقی ایران در دستور کار دولت ایران قرار گرفت و البته آن هم به فرجام تلاشهای پیشین منتهی شد.
مشکل چه بود؟
آیا دغدغه اصلی این نیست که دولتهای ایران آن مباحث را جدی نگرفته و یا اساسا توانائی اجرای آن طرح ها و ایده ها را نداشتند و یا شاید نمی توانستند آن طرحها و ایده ها را جدی گرفته و به مرحله اجرا برسانند؟
آیا نمی توان تصور کرد که بلوچستان (به همراه کردستان) علاوه بر اینکه یک واحد اداری (استان) همچون دیگر تقسیمات کشور است، از اهمیت و ارزش و جایگاه بسیار مهمتری برخوردار بوده و ملاحظه های بسیار مهم دیگری نیز در مورد بلوچستان مطرح است که در مورد هیچ یک از استانهای دیگر کشور وجود ندارند؟
و تا هنگامی که آن دغدغه ها در طرحهای عمرانی منطقه جنوب شرقی ایران (از جمله اقتصاد دریایی ایران) لحاظ نشود، تلاشهای انجام شده برای توسعه بلوچستان و مکران بی نتیجه مانده و یا نتیجه قابل توجهی را به همراه نخواهد
مشاهده کتاب بلوچستان در عصر قاجار
دسته بندی:
برچسب ها:
آنچه در این مقاله میخوانید:
عضویت در خبرنامه شاپکس
دیدگاه مشتریان
دیدگاهشما لغو پاسخ
منتخب سردبیر
پس از گذشت ۸۴ سال، نفت دولتی شد یا ملی (مردمی یا ملتی)؟ آنچه…
زمان مطالعه 3 دقیقه
نویسنده: مسعود کوهستانینژادناشر: مرکز اسناد و خدمات پژوهشی تهران – تابستان ۱۳۸۴ در بخش…
زمان مطالعه 2 دقیقه
کتاب تاریخ ایران یکی از آثار مکتوب من در بخش کتاب ها است که…
زمان مطالعه 3 دقیقه
در این بخش از مقالات، روابط ایران و آمریکا در سال ۱۹۲۹ را بررسی…
زمان مطالعه 17 دقیقه
این مقاله با عنوان “سید رمانتیک” به قلم اینجانب، مسعود کوهستانینژاد، به بررسی رمانی…
زمان مطالعه 11 دقیقه
این مقاله یکی از مقالاتی است که در یکی از مجلات به چاپ رسیده…
زمان مطالعه 24 دقیقه
نخستین مصاحبه یا نشست تخصصی بخش نشریات کتابخانه مجلس «اهمیت جراید و نشریات قدیمی…
زمان مطالعه یک دقیقه
بار دیگر همچون دفعات گذشته، موضوع «حقآبه ایران از رودخانه هیرمند» به مشکلی بزرگ…
زمان مطالعه 3 دقیقه
0