پس از گذشت ۸۴ سال، نفت دولتی شد یا ملی (مردمی یا ملتی)؟
آنچه میخوانید یادداشتی است که در کانال تلگرامی خودم منتشر کردهام—مقدمهای بر یکی از تأثیرگذارترین قوانین در تاریخ معاصر ایران یعنی ملی شدن نفت و تأثیر آن بر حیات جامعه ایران.
متن قانون ملی شدن نفت
اینکه پس از گذشت 84 سال از تصویب قانون ملی شدن صنعت نفت در ایران و قرار دادن اختیار مطلق و کامل نفت در اختیار دولت ها و حکومت ها، سئوال از دولتی شدن یا ملی به معنای مردمی نفت بر اساس قانون مذکور بنمائیم، جزو عجایب است.
متن قانون چنین است: « صنعت نفت ایران در تمام مناطق کشور بدون استثناء ملی اعلام می شود یعنی تمام عملیات اکتشاف، استخراج و بهره برداری در دست دولت قرار می گیرد.»
به نظر شما آیا یک عقل سلیم در جهان خلقت می توان یافت که به متن مذکور غیر از «دولتی شدن تمام و کمال و مطلق نفت» عنوان دیگری بدهد؟!
البته که عقل سلیم نیز همان را می گوید. اما ایدئولوژیست های دست در دست دولت گرا ها و دولت پناه هان، با استفاده از پول های نفتی، دولت را معادل ملت فرض گرفته و از این طریق و به نام ملت و ملی شدن، شیر نفت را به حلقوم یکی از فاسدترین دستگاه دیوانسالاری و دولتی آن روزگار جهان وصل کرده و آن را فربه و فربه تر کردند.
تا جایی که در سراسر ایران چیزی جز دولت وجود نداشته و دیده نشد. از آن زشتر، آنان به مسخ کردن نهضت ضد استعماری استیفای حقوق ملت ایران از شرکت نفت انگلیس پرداختند و دستاورد آن را در «ملی (دولتی) شدن نفت» خلاصه کردند.
دستاورد های ملی شدن نفت
هشتاد و چهار سال آن را در تبلیغات خود تکرار کردند. بر آن اساس کتاب ها منتشر کردند و در آموزشگاه های دولتی (از ابتدایی تا عالی) آن را به مثابه یکی از ستون ها و ارکان هویت ایرانی، به خورد پیر و جوان، زن و مرد و عاقل و بالغ و ……. دادند. هیچ گاه نگفتند که طراح و هسته مرکزی ایده دولتی کردن نفت در ایران، از آن چه کسانی بود. هیچ گاه صدها واقعیت تاریخی و حقایق نهفته در اسناد و مدارک مسلم تاریخی را بیان نکردند.
خودشان دعوا ساختند و هم خودشان و هم دیگران در آن غرق شدند. همانند آن ملا نصرالدین نامی که مردم را به دروغ به سوی دزد خواند و سپس خودش هم دروغش را باور کرد و به دنبال دزد خیالی دوید.
چرا این کار را کردند؟ معلوم است. چون تحویل دروغ به جامعه، اگر برای مردم نان نشود برای آنها آب می شد. حداقل حقوق اول برج آنان و ده ها گونه امتیاز مالی و غیر مالی را برایشان به ارمغان می آورد. حداقل محملی می شود تا هر از چند گاهی به دور هم گرد آیند و با تکرار خودشان برای یکدیگر، تصور کنند که زنده اند و با توهم زنده بودند، گذران عمر کنند.
دولتی شدن نفت در ایران
دولتی شدن نفت در ایران فصل نوینی در حیات ملت ایران گشود. دستاورد آن قانون، ضربات بسیار مهلک و سهمگینی بود که بر مناسبات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و بومی و کهن سال ایران وارد آمد. ضرباتی که در تاریخ چند قرن ایران بی سابقه بود. در نهایت بی تعارف سبب به وجود آمدن جامعه ای دولت گرا با تفکر دولتی، منش دولتی، فرهنگی دولتی، اقتصادی دولتی، آموزشگاه هایی (از ابتدایی تا عالی) دولتی و در خدمت دولت، در سرزمین ایران شد. به گونه ای که مناسبات اجتماعی، فکری، فرهنگی، اقتصادی و …. جز از راه دولت و از طریق دولتیان، ساخته و پرداخته نمی شد.
امید است طی روزهای آینده با ارائه پادکست هایی با عنوان «ملی شدن نفت، تله ای برای دولتی شدن ایران» در ذیل مجموعه «بزنگاه های تاریخ معاصر» ابعاد ویرانگر فریبی با عنوان «ملی شدن صنعت نفت در ایران» را مورد بحث دقیقی قرار دهیم.همانطور که می دانید اسناد مرتبط با ملی شدن صنعت نفت و اسناد دولت را نیز می توانید از سایت سند ایران مشاهده و دانلود نمایید.اسناد نفت و انرژی در این خصوص اطلاعات بسیاری به ما ارائه می دهد.
مسعود کوهستانی نژاد
دسته بندی:
برچسب ها:
آنچه در این مقاله میخوانید:
عضویت در خبرنامه شاپکس
دیدگاه مشتریان
دیدگاهشما لغو پاسخ
منتخب سردبیر
پس از گذشت ۸۴ سال، نفت دولتی شد یا ملی (مردمی یا ملتی)؟ آنچه…
زمان مطالعه 3 دقیقه
نویسنده: مسعود کوهستانینژادناشر: مرکز اسناد و خدمات پژوهشی تهران – تابستان ۱۳۸۴ در بخش…
زمان مطالعه 2 دقیقه
کتاب تاریخ ایران یکی از آثار مکتوب من در بخش کتاب ها است که…
زمان مطالعه 3 دقیقه
در این بخش از مقالات، روابط ایران و آمریکا در سال ۱۹۲۹ را بررسی…
زمان مطالعه 17 دقیقه
این مقاله با عنوان “سید رمانتیک” به قلم اینجانب، مسعود کوهستانینژاد، به بررسی رمانی…
زمان مطالعه 11 دقیقه
این مقاله یکی از مقالاتی است که در یکی از مجلات به چاپ رسیده…
زمان مطالعه 24 دقیقه
نخستین مصاحبه یا نشست تخصصی بخش نشریات کتابخانه مجلس «اهمیت جراید و نشریات قدیمی…
زمان مطالعه یک دقیقه
بار دیگر همچون دفعات گذشته، موضوع «حقآبه ایران از رودخانه هیرمند» به مشکلی بزرگ…
زمان مطالعه 3 دقیقه
0