نام کتاب: جزایر ایرانی خلیج فارس | نخستین اعاده حاکمیت ایران بر تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی در سال 1329/ 1951
نویسنده کتاب: مسعود کوهستانی نژاد
ناشر: انتشارات دنیای اقتصاد
کتاب جزایر ایرانی خلیج فارس
کتاب جزایر ایرانی خلیج فارس را که به قلم من، مسعود کوهستانی نژاد، نوشته شده است، میتوان به عنوان یک پژوهش عمیق و جامع در زمینه وضعیت سیاسی جزایر ایرانی خلیج فارس از اواخر قرن نوزدهم تا نیمه قرن بیستم (۱۹۵۱) معرفی کرد. این کتاب ابتدا با بررسی شرایط سیاسی و تاریخی حاکم بر جزایر سهگانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک در دوران سلطه بریتانیا بر خلیج فارس آغاز میشود.
مطالعه بیشتر: اهمیت جزایر سه گانه ایران
در این تحقیق، بهویژه در مورد اعاده حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه در بهمن ۱۳۲۹ (۱۹۵۱) که تا آن زمان در اکثر منابع تاریخنگاری به ۱۳۵۰/۱۹۷۱ گفته می شود، بهطور خاص پرداختهام. من با کشف گزارشهای نادر و کمتر شناخته شده از اقدامات ایران در آن زمان، از جمله شناسایی ساکنان جزایر و صدور هویتنامه برای آنها، به دنبال روشن ساختن ابعاد آن و نخستین اعاده حاکمیت ایران بر تنب بزرگ ، تنب کوچک و ابوموسی را در سال 1329 توسط رزم آرا انجام شده است.
این پژوهش بهطور جامع علل و عوامل این واقعه را بررسی کرده و علاوه بر آن، به همراه رسالههای مربوطه از همان دوره، به شناخت وضعیت حاکم بر خلیج فارس و جزایر ایرانی در آن زمان پرداخته شده است.
امیدوارم این کتاب بتواند بهعنوان یک منبع معتبر و مفید در تاریخ نگاری معاصر ایران مورد استفاده قرار گیرد و موجب تعمیق مطالعات در مورد خلیج فارس و جزایر ایرانی آن گردد.
“پینوشت زیر از کانال تلگرامی شخصی اینجانب به آدرس kouhestaninejad@ نقل شده است.”
رزم آرا جان بر سر جزایر سه گانه باخت | مصاحبه با ماهنامه نسیم بیداری
از یاد نبریم…
فارغ از مستندات تاریخی، ایرانیان تلاشهای تبلیغی و فرهنگی بسیاری، از جمله تدوین و انتشار مقالات و کتابهای متعدد، انجام دادهاند. همچنین، دولت ایران اقدامات گستردهای در زمینه سیاست خارجی، مانند شکایتهای حقوقی در مجامع بینالمللی، از اواسط دوره قاجار تا دهه ۱۳۴۰ بهمنظور اعاده حاکمیت ملی بر جزایر سهگانه (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی) پیگیری کرده است. با این حال، طی بیش از یک قرن، از دوران قاجار تا پهلوی، تنها اقدام عملی و قاطع برای بازگرداندن این جزایر به قلمرو ملی، توسط سپهبد رزمآرا انجام شد.
او که یکی از امرای وطندوست ارتش ایران در دوره رضا شاه و دهه ۱۳۲۰ بهشمار میرفت، سرانجام در دوران نخستوزیری خود (تیر-اسفند ۱۳۲۹) به یکی از مهمترین اهدافش، یعنی اعاده حاکمیت ایران بر جزایر سهگانه در بهمن ۱۳۲۹، دست یافت. اندکی بعد، رزمآرا بهای این موفقیت را با جانش پرداخت و در اسفند ۱۳۲۹ ترور شد.
برای اطلاع بیشتر در این مورد و ترور رزم آرا می توانید به مصاحبه من با روزنامه نسیم بیداری هم مراجعه کنید. اگر هم می خواهید اسناد جدید از رزم آرا را مطالعه کنید به این صفحه از سایت سند ایران در بخش رجال مراجعه نمایید
دسته بندی:
برچسب ها:
آنچه در این مقاله میخوانید:
عضویت در خبرنامه شاپکس
دیدگاه مشتریان
دیدگاهشما لغو پاسخ
منتخب سردبیر
پس از گذشت ۸۴ سال، نفت دولتی شد یا ملی (مردمی یا ملتی)؟ آنچه…
زمان مطالعه 3 دقیقه
نویسنده: مسعود کوهستانینژادناشر: مرکز اسناد و خدمات پژوهشی تهران – تابستان ۱۳۸۴ در بخش…
زمان مطالعه 2 دقیقه
کتاب تاریخ ایران یکی از آثار مکتوب من در بخش کتاب ها است که…
زمان مطالعه 3 دقیقه
در این بخش از مقالات، روابط ایران و آمریکا در سال ۱۹۲۹ را بررسی…
زمان مطالعه 17 دقیقه
این مقاله با عنوان “سید رمانتیک” به قلم اینجانب، مسعود کوهستانینژاد، به بررسی رمانی…
زمان مطالعه 11 دقیقه
این مقاله یکی از مقالاتی است که در یکی از مجلات به چاپ رسیده…
زمان مطالعه 24 دقیقه
نخستین مصاحبه یا نشست تخصصی بخش نشریات کتابخانه مجلس «اهمیت جراید و نشریات قدیمی…
زمان مطالعه یک دقیقه
بار دیگر همچون دفعات گذشته، موضوع «حقآبه ایران از رودخانه هیرمند» به مشکلی بزرگ…
زمان مطالعه 3 دقیقه
0