اخیرا و متعاقب سخنان رئیس جمهور پیرامون «انتقال مرکزیت اقتصادی و سیاسی کشور به جنوب و نزدیکی دریا» یادداشت بلندی از یدالله کریمی پور که دارای سوابق دانشگاهی (رساله دکترا «نواحی بحرانی سیستان و بلوچستان» و مولف کتاب «ژئوپولتیک کرانه های دریایی و ICZM»)، در یکی از پایگاه های خبری منتشر شد که در آن به موضوع «توجه اساسی و هدفمند به سواحل جنوبی در جهت گسترش روابط اقتصادی ایران با جهان و به ویژه اهمیت سواحل مکران بلوچستان»، اشاراتی شده است.
سواحل مکران بلوچستان
«مکران» به عنوان یک واحد جغرافیائی در طول تاریخ، تغییراتی یافته و ضمن حفظ هسته مرکزی آن «بلوچستان»، اضافات و کاستیهایی در قلمرو جغرافیایی اش انجام شده است. از آن جمله در اواسط دوره رضا شاه واحد اداری، اقتصادی و فرهنگی در ایران با عنوان «مکران» ایجاد شد که شامل استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان و بخشهایی از استان هرمزگان فعلی می شد، به طوری که تمامی منطقه جنوب شرقی ایران عنوان «مکران» یافت. اندکی قبلتر از آن و پس از جنگ جهانی اول و برقراری آرامش در ایران، تا چند سال بعد، یکی از مهمترین مباحث مطرح در فضای سیاسی و اداری ایران، عمران منطقه جنوب شرقی ایران بود.
در آن ایام، یکصد سال قبل، طرحها و ایده های مختلفی مطرح شدند که از جمله مهمترین آنها، لزوم انتقال مرکزیت اقتصادی ایران از شمال به جنوب و به ویژه سواحل جنوب و به تبع آن گسترش و تاکید بر مروادات دریایی با جهان و در این چارچوب اتصال راههای حمل و نقلی و مواصلاتی ایران به بنادر جنوبی و به خصوص بندر چابهار بود. اما تمامی آن مباحث به نتیجه قابل توجهی نرسید.
بار دیگر و در دهه های 1340 و 1350 بدون توجه به علل ناکامی ایران در به اجرا در آمدن طرحهای مشابه در دهه 1300- 1310، بار دیگر عمران و توسعه منطقه جنوب شرقی ایران در دستور کار دولت ایران قرار گرفت و البته آن هم به فرجام تلاشهای پیشین منتهی شد.
مشکل چه بود؟
آیا دغدغه اصلی این نیست که دولتهای ایران آن مباحث را جدی نگرفته و یا اساسا توانائی اجرای آن طرح ها و ایده ها را نداشتند و یا شاید نمی توانستند آن طرحها و ایده ها را جدی گرفته و به مرحله اجرا برسانند؟
آیا نمی توان تصور کرد که بلوچستان (به همراه کردستان) علاوه بر اینکه یک واحد اداری (استان) همچون دیگر تقسیمات کشور است، از اهمیت و ارزش و جایگاه بسیار مهمتری برخوردار بوده و ملاحظه های بسیار مهم دیگری نیز در مورد بلوچستان مطرح است که در مورد هیچ یک از استانهای دیگر کشور وجود ندارند؟
و تا هنگامی که آن دغدغه ها در طرحهای عمرانی منطقه جنوب شرقی ایران (از جمله اقتصاد دریایی ایران) لحاظ نشود، تلاشهای انجام شده برای توسعه بلوچستان و مکران بی نتیجه مانده و یا نتیجه قابل توجهی را به همراه نخواهد
مشاهده کتاب بلوچستان در عصر قاجار
دسته بندی:
برچسب ها:
آنچه در این مقاله میخوانید:
عضویت در خبرنامه شاپکس
دیدگاه مشتریان
دیدگاهشما لغو پاسخ
منتخب سردبیر
مقاله حزب توده در سال 1386 در ماهنامه رونا توسط مسعود کوهستانی نژاد نوشته…
زمان مطالعه 8 دقیقه
این یادداشت در خصوص آموزش رسمی را من مهرماه سال 1403 در کانال تلگرامی…
زمان مطالعه 3 دقیقه
این یادداشت در خصوص توسعه فرهنگی یا توسعه سیاسی را من مهرماه سال 1403…
زمان مطالعه 4 دقیقه
پادکست انقلاب مشروطه به یکی از مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران پرداخته و در…
زمان مطالعه یک دقیقه
مقاله «روزنامه یا الواح قانون» در شماره 82 فصلنامه یاد سال 1385 توسط مسعود…
زمان مطالعه 6 دقیقه
آنچه که در پادکست «قحطی بزرگ و پیامدهای اجتماعی آن» مورد توجه و بحث…
زمان مطالعه 2 دقیقه
نام کتاب: بلوچستان در عصر قاجار (گزیده جراید و مطبوعات) وقایع اتفاقیه، روزنامه ایران،…
زمان مطالعه یک دقیقه
اخیرا و متعاقب سخنان رئیس جمهور پیرامون «انتقال مرکزیت اقتصادی و سیاسی کشور به…
زمان مطالعه 2 دقیقه
0